Despre dans, dintr-o altă perspectivă

Pentru că în articolul precedent (pe care îl puteți citi aici) am discutat teoretic despre motivele pentru care orice copil, adolescent sau adult ar trebui să ia contact cu dansul, am decis ca de data aceasta să intervievăm părinții copiilor care i-au susținut și condus pe această cale.

Perspectiva pe care am să v-o prezint este a unor părinți dedicați, perseverenți și care de-a lungul timpului au decis să își sacrifice din zilele de concediu cu familia pentru a-și trimite copiii în cantonamente, care in weekenduri au ales în detrimentul uitatului la televizor, participarea la competiții, care fac eforturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, dar aici discutăm despre un nivel mai avansat. Aceștia sunt părinții copiilor care fac performanță în acest sport superb:

”Se pare că acest sport este magic! Deși mă asteptam ca Dragoș să cedeze la primul hop întâlnit, ceva s-a întamplat cu el și cu întreaga familie, astfel încât renunțarea a devenit ultima soluție.

Am descoperit frumusețea din ringul de dans, dar și munca din spatele luminilor,  sacrificiile, orele de antrenament si oboseala. Dar totul vine din suflet, ceea ce face aceste aspecte să fie ușor de trecut cu vederea.

Copilul meu, dintr-un introvertit, a devenit un copil vesel, deschis. A creat adevărate prietenii, visează să stea în sală și în weekenduri, să muncească alături de colegii lui. A fost ghidat de o echipă de antrenori care știu să îmbine veselia cu seriozitatea, munca fiind asociată unei mentalități puternice.

Se creează o nouă familie care iubește frumosul, dansul, muzica, iar încurajările și chiar și lacrimile, de bucurie sau chiar tristețe, sunt manifestari naturale la noi în familie.”

“Edi a renunțat anul acesta la vacanța la ski pentru a merge în cantonament. Pentru sport și prieteni. A venit o dată dintr-o excursie cu școala și a ales să vină la antrenament, se grăbea să ajungă. În loc să meargă cu colegii de clasă, la terasă, la pizza. Era rupt de oboseală, dar nu a vrut să lipsească de la antrenament. Seamănă cu mama lui.”

”Pentru noi, ca părinți, e o mare bucurie când copilul tău face ceva bun, util, cu atât de multă plăcere. Am constatat că energia ei nelimitată e consumată într-un mod sănatos si benefic. I-a dezvoltat independența (a trecut prin multe greutăți) și văzând că acesta e drumul pe care și l-a ales în viață ne-a determinat să îi fim alături cât putem. Restul l-a făcut ea. Suntem mândri de fata noastră.”

”Deși Cristiana a participat la cursuri de la o vârsta foarte fragedă, de-a lungul timpului am observat o mulțime de beneficii. Dansul e distractiv, creează echilibru și o poziție corectă a corpului, copilul dobândește o eleganță aparte, își dezvoltă corpul armonios, își dezvoltă capacitatea de concentrare și de memorare. Are ocazia să socializeze cu alți copii de vârsta ei și astfel să își depășească timiditatea.”

”Pentru Melania dansul a adus doar plusuri. Începând cu armonia corporală, o păstrează într-o formă fizică bună, o obligă să fie atentă la mâncare și odihnă. O învață ce înseamnă perseverența, să își depășească limitele, să nu renunțe când lucrurile devin dificile. Dansul e un sport delicat, în care fără educație nu este loc. Și cel mai important, îi învață să piardă, astfel încât orice înfrângere ne împinge mai în față, mai performant, ”mai perfect”.”

”Dansul dezvoltă mult un copil: spiritul de echipă (cu partenera, partenerul), educația muzicală, petrece timp de calitate în sala de dans. Sport și muzică, forță și grație, disciplină și satisfacție. Îi învață că orice loc de pe podium are multă muncă în spate. Noi plătim pentru tot pachetul, pentru un stil de viață, nu doar pentru niste cursuri. Și mai cred că nu orice copil rezistă în acest sport, ci doar cei puternici și care stiu ce vor.”

”Apartenența la un grup cu aceleași valori și interese, ideea că e bun la ceva diferit de colegii de clasă, plăcerea de a lucra cu un profesor cu care rezonează și pe care îl admiră, toate lucrurile astea reprezintă un câștig foarte mare. Îl vezi interesat, apreciat, implicat într-o activitate care i se potrivește, chiar daca pentru părinți e un efort, mai ales în ceea ce privește timpul.”

Concluzia după aceste testimoniale este că deși, ca orice lucru frumos, necesită implicare, muncă, efort și sacrificii, rezultatul merită pe deplin. Și aici mă refer la niște copii motivați, activi, sănătoși, independenți și puternici.